Werkvorm

Afhankelijk van de hulpvraag en de oorzaak van de klachten, zal er een werkvorm gekozen worden die het beste aansluit bij het kind en waarvan het kind aangeeft dat het zich hierbij prettig voelt. 

Het doel van de therapie is om ervoor te zorgen dat het kind zelf zijn balans weer kan hervinden. Om het kind hierin te ondersteunen wordt er gebruik gemaakt van verschillende werkvormen zoals fysio-manueel therapie, reflexintegratie, massage, natuurgeneeskunde, mindfullness, NEI therapie, NLP technieken en de EMDR methode. 

 

Wat is Fysio-Manueel Therapie?

Fysio-Manueel therapie loopt als een rode draad door de behandeling heenlopen. Elke wervel, elke spier en de schedel komt overeen met een bepaald deel van het kinderlijf. Met behulp van zachte bewegingen van deze gewrichten, de spieren en de schedel kan het hele syteem op een positieve manier beinvloed worden waardoor er rust ontstaat: zowel fysiek als emotioneel.

 

Wat is reflexintegratie? (MNRI methode)

Reflexen zijn de basis voor de ontwikkeling van het brein en stellen een baby in staat te overleven. Rond de leeftijd van drie jaar zijn vrijwel alle reflexen geintegreerd. Dit betekent dat het brein de basisbewegingen begrepen heeft, en zich met deze basis verder kan ontwikkelen. Soms gaat er iets mis: dan gooit ziekte, een (geboorte)trauma of stress roet in het eten en integreren de reflexen niet. Dan blokkeren zij juist de ontwikkeling. Dit kan zich uiten in concentratiestoornissen, dyslexie, tics, problemen met de motoriek, slaapproblemen, onrust of overgevoeligheid voor prikkels. Via de masgutova methode kunnen deze reflexen geintegreerd worden, waardoor er rust in het lijf en brein ontstaat. Een simpele en doeltreffende manier en voor kinderen prettig om te ervaren. https://masgutovamethode.nl/

 

Wat is NEI?

NEI is de afkorting voor Neuro Emotionele Integratie. Ons lichaam werkt als een antenne die alles oppikt en registreert. Negatieve ervaringen zetten zich als een spanning vast in je lichaam of als een blokkade in je denken en/of handelen.  Met behulp van NEI kun je opsporen waar de belemmerende gedachten of emoties vandaan komen. NEI is een techniek die snel werkt en zeker door kinderen en jongeren vaak als prettig wordt ervaren. Je hoeft namelijk niet te praten als je daar geen zin in hebt!

 

 

Wat is EMDR

EMDR is een manier om de hersenen te resetten wanneer een traumatische gebeurtenis of ervaring zich heeft vastgezet in het kinderbrein en lijf.

Als eerste laat je het kind aan de nare ervaring terugdenken. Dit kan ondersteund worden door het kind een tekening te laten maken over de traumatische gebeurtenis, door deze na te spelen met bijvoorbeeld playmobilpoppetjes of dieren of door het kind erover te laten vertellen. Daarbij vertelt het kind welk gevoel of welke negatieve gedachte deze ervaring hem over zichzelf geeft. Vervolgens vraag je het kind welk gevoel of welke gedachte het nodig heeft om anders met deze ervaring om te kunnen gaan. Daarna vraag je het kind om met de ogen de vingers van jou, de therapeut, te volgen. Daarbij denkt het kind terug aan de nare gebeurtenis en wordt er een positieve gedachte over zichzelf aan de herinnering gekoppeld. Op deze manier wordt de traumatische ervaring losgekoppeld van de emotie.

 

Wat is NLP?

NLP staat voor neuro-linguistisch programmeren en is een coachings techniek om gedrag te kunnen veranderen. Bij jongere kinderen zal deze techniek met behulp van opdrachtjes, spelletjes en oefeningetjes toegepast worden. Bij jongeren zal deze plaatsvinden in een gesprek waarbij  NLP kan helpen om nieuwe, beter passende manieren te vinden om het doel te bereiken. NLP helpt om te ontdekken, welke stappen je als jongere kunt gaan zetten om op de goede weg te komen. Er wordt geleerd jezelf vragen te stellen, om te kunnen ervaren en ontdekken hoe jij functioneert.