Brief van de dag Kakadorisprijs Noord-Hollands dagblad

Kackadorisprijs

De discussie over het wel of niet werkzaam zijn van complementaire geneeswijzen wil ik niet met de vereniging tegen de kwakzalverij aangaan. Dit heeft geen enkel nut omdat zij elke open discussie uit de weg gaan. Bewijs moet er zijn, zegt de vereniging, en dat is hun goed recht. Ook ik zou dat bewijs willen zien, niet alleen voor mijzelf omdat ik wil weten wat er door de behandeling in en met de mens gebeurt, maar meer nog om hun gekwaak de mond te snoeren. Want dat deze geneeswijzen werken, wordt bewezen door de vele kinderen die inmiddels door mij en andere kwakkers succesvol behandeld zijn.

Uit recent onderzoek blijkt dat de zorgkosten van patiënten die reguliere en complementaire zorg combineren 12 procent minder zijn dan patiënten die alleen reguliere zorg wensen. Het lijkt mij dan ook tijd worden dat de complementaire geneeswijzen serieus worden genomen. ZonMw, onder leiding van Pauline Meurs, neemt hier het voortouw in. De vereniging tegen de kwakzalverij schiet dit hele project af, en besluit haar de kackadoris prijs te geven.

Ik heb altijd gedacht dat wanneer je je bezig houdt met gezondheid het welbevinden van de mens op nummer 1 staat. Daarbij is het hebben van een open blik op alle vormen van geneeskunde een voorwaarde. De heren en dames van de antikwak club hebben wat mij betreft nog veel te leren. Het hebben van een kokervisie, waar zij zichtbaar en hoorbaar aan lijden, zou voor mij een reden zijn om ze te schrappen als zorgverleners. Ik prijs Pauline Meurs dat ze kakadorisprijs niet in ontvangst gaat nemen, en wens haar veel succes met het doen van verder onderzoek om de mensheid weer een stap verder te helpen naar gezondheid.

Carla van Wensen Fysio/manueeltherapeut, Integraal kindertherapeut

Delen op: