Massage doet wonderen

Door alle kennis die je bezit zou je het bijna vergeten: een (diepe) massage doet wonderen en brengt soms meer dan welke manier van werken ook.

Massage, en dan met name massage in het gebied rond de schouderbladen, brengt het vegetatieve zenuwstelsel tot rust. Het vegetatieve zenuwstelsel is dat deel van het brein dat ervoor zorgt dat we kunnen overleven. Het maakt ons alert, aandachtig en zet ons op ‘aan’ zodat we mee kunnen doen in het dagelijks leven. Wanneer er gevaar dreigt zorgt het vegetatieve zenuwstelsel ervoor dat we de juiste beslissingen kunnen nemen en op een juiste manier anticiperen op het gevaar; vechten of vluchten. Als het sein veilig gegeven is zorgt ditzelfde vegetatieve zenuwstelsel ervoor dat we kunnen regenereren: bijtanken en herstellen. In situaties van gevaar kan dit deel van het brein zes weken lang doelgericht blijven en zijn werk doen. Daarna raakt het uitgeput en kom je, wanneer je niet gaat uitrusten, fysiek en emotioneel in de problemen. Zes weken achter elkaar stress hebben, je niet veilig voelen, zenuwachtig en op je figuurlijke tenen lopen lijkt heel lang. Alleen: voor veel kinderen, jongeren (en volwassenen) is dit tegenwoordig meer de norm dan de uitzondering. De redenen daarvoor zijn divers en die kennen we inmiddels allemaal. Werkdruk op school, de prestatiemaatschappij, problemen of drukte thuis, de input via (social) media.

Is het erg als het kind het druk heeft? Nee, druk hebben is niet erg. Integendeel: het voedt het brein, het daagt uit en zorgt voor groei. Alleen moet de drukte wel ‘oké drukte’ zijn. Het kind moet zich comfortabel voelen bij dat wat er van hem verlangd wordt en het moet zich gesteund en begrepen voelen wanneer er frustratie momenten zijn. Belangrijke voorwaarden om je veilig en prettig te blijven voelen waardoor de rust in je systeem behouden blijft. Dit, naast voldoende slaap, beweging, frisse lucht en gezonde voeding zorgt voor de juiste balans. De kinderen en jongeren die mijn praktijk bezoeken zijn deze balans vaak kwijt. Naast alle behandelvormen die ik hen kan bieden val ik ook vaak terug op massage. Door de aanraking van de huid en de sedatie van de punten die bij het vegetatieve zenuwstelsel horen komt er ontspanning, totale ontspanning. Het doel is dat het brein deze lichaamsseintjes gaat begrijpen en de weg naar herstel gaat inslaan. Heel relaxt stapt de jeugd hier van de bank af. Het zou niet nodig moeten zijn denk je dan, en daarbij heel dankbaar dat je dit voor hen kunt doen.

Carla van Wensen

Delen op: