Prachtige video van de voetreflexen bij een pasgeboren baby

 


Het doel van de voetreflexen is te zorgen voor aarding en gerichte aandacht. Daarnaast hebben ze een beschermende functie. Deze reflexen zorgen ervoor dat je stevig kunt staan en je kunt concentreren. Ze maken dat je soepel door het leven beweegt, stappen zet, grip hebt op dat wat er gebeurt, kunt loslaten en in evenwicht blijft. Letterlijk en figuurlijk.

Hier zie je (onder andere) een prachtige Foot Grasp reflex, voet-grijp-reflex, in beeld bij een pasgeboren baby. Druk op de bal van de voet van de baby maakt dat de tenen naar beneden krullen, en de onderlaag (hier dus de vinger) grijpen.

Deze reflex ontstaat rond de 11 e week in de baarmoeder en integreert tussen de vierde en de zesde maand. Dan is, in een gezonde situatie, de functie van deze reflex begrepen door het kinderlijf en -brein. Zorgen voor stabiliteit en bescherming. Hij blijft zichtbaar tot het derde levensjaar. Wanneer het kind dreigt om te vallen zie je dat de teentjes in de grond gedrukt worden.

Niet-geïntegreerde voetreflexen verstoren de ontwikkeling. Fysiek, sociaal-emotioneel en cognitief. Je staat letterlijk en figuurlijk minder stevig in je schoenen. Prikkels worden al snel te veel, situaties te verwarrend en informatie zal minder goed verwerkt kunnen worden.

Reflexintegratie en/of werken met KIE kan dan uitkomst bieden

 
Delen op: