Ben je stottertherapeut en/of logopedist en werk je lichaamsgericht?

Dan is deze bijscholing misschien wel iets voor jou.

Wist je dat vloeiend spreken, lekker in je vel zitten en bewegen heel veel met elkaar te maken hebben en elkaar beïnvloeden? Aan de manier van bewegen kun je zien waar het kind of de volwassene (fysiek of sociaal-emotioneel) vastloopt, waarom het vastloopt en wat er nodig is om het makkelijker te maken.

Om vloeiend te kunnen spreken en optimaal gebruik te kunnen maken van je talenten en kwaliteiten is er een aantal bouwstenen nodig. Eén van deze bouwstenen is dat bewegingspatronen goed uitgevoerd kunnen worden. Bewegingspatronen ontwikkelen zich aan de hand van primaire reflexen. Reflexen zijn niet-bestuurbare bewegingen en hebben als doel het brein en lijf iets te leren op fysiek, sociaal-emotioneel en mentaal gebied. Wanneer het brein en lijf begrepen hebben wat de functie is van een beweging zal de reflex uitdoven en overgaan in een bewust bestuurbare beweging. Het kind heeft een groeisprong gemaakt en is weer een vaardigheid rijker.

Factoren als (geboorte)trauma, ziekte of overgeërfde informatie kunnen hierin verstorend werken en ervoor zorgen dat het kind (of de volwassene) reflexmatig blijft bewegen. Dit heeft niet alleen negatieve gevolgen voor het spreken, maar ook voor zaken als focus, het gevoel van veiligheid, emotieregulatie, verwerken van prikkels en tot handelen kunnen komen.

Reflexintegratie kan hierin uitkomst bieden. Door het brein en lijf nieuwe of andere bewegingspatronen aan te bieden en aanrakingen te laten ervaren kun je het stotteren of niet vloeiend spreken positief beïnvloeden en het (kinder)brein tot rust brengen.

Wat gaan we doen?

In deze driedaagse actieve, lichaamsgerichte cursus ga je zelf het samenspel ervaren tussen het brein, het lijf, reflexen, aanraken, het autonoom zenuwstelsel, emoties, hechting  en veiligheid.

  • Je leert over de ontwikkeling van het brein, de ontwikkeling van het bewegen en hoe deze aan elkaar gekoppeld zijn.
  • Je ervaart zelf welke reflexen het spreken beïnvloeden, waarom dat zo is en hoe je hier op een positieve manier invloed op kunt uitoefenen.
  • Je leert welke invloed de reflexen hebben op het gedrag en het gevoel van veiligheid
  • Je leert een aantal testen om te ontdekken welke reflexen geactiveerd zijn en het vloeiend spreken negatief beïnvloeden.
  • Je leert en ervaart zelf hoe je deze reflexen middels lichaamsgerichte interventies tot rust kunt brengen.
  • De derde dag is er de mogelijkheid een eigen case in te brengen, eventueel aan de hand van videobeelden, die we gaan bespreken.
  • Je ontvangt een overzichtelijk schema met lichaamsgerichte interventies en spelvormen die je na de workshop direct in de praktijk kunt inzetten.

Deze cursus is gebaseerd op het boek  Prachtig-lastig en het help en doe boek De Ik-fabriek Uitgeverij SWP, Amsterdam. Interventies uit zowel de reguliere-als de complementaire geneeswijzen komen aan bod.

Informatie

Tijd: 10:00-16:30 (inloop 9.30)

Maximaal aantal deelnemers: 12

Kosten: € 645,- (vrijgesteld van BTW) inclusief reader, werkschema, het boek ‘De Ik-fabriek’, uitgebreide vegetarische lunch, koffie en thee.

Na de driedaagse ontvang je een certificaat. Geaccrediteerd door ADAP/PE-online- SNRO, 1,92 EC-KTNO  en het SKJ, 24, 5 punten. CRKBO geregistreerd waardoor erkend als scholingsinstituut en vrijgesteld van BTW.

Door wie? Carla van Wensen

Data

CKB 19 Hilversum ‘Gebouw de Koningin’

  • 28 september
  • 19 oktober
  • 2 november

Deze driedaagse zal er een mix aan professionals aanwezig zijn. Voor een ieder zal het een training op maat zijn. Er wordt ingespeeld op de verschillende vakgebieden die deze dagen vertegenwoordigd zijn.

Locaties