Voor ouders
In mijn praktijk zie ik wiebelkonten, extreme dromers, driftkikkers, moeilijke slapers, kinderen met autisme of absences. Ook zijn er kinderen die zich zo bedreigd voelen dat ik niet eens naar ze mag kijken.
Ze hebben een aantal dingen gemeen. Ze zitten niet lekker in hun vel, laten dit altijd zien via hun gedrag en lichaamstaal en hebben vaak al vele onderzoeken en therapieën achter de rug.
Deze kinderen lopen vast. In veel gevallen had het niet zo ver hoeven komen. Kinderen hebben namelijk een prachtig talent. Ze vertellen niet altijd wat er misgaat. Ze laten het wel altijd zien. Aangestuurd door het brein laten ze via lichaamstaal, emoties of via het bewegen weten dat het niet goed met hen gaat. Dat gebeurt reflexmatig, onder invloed van bewegingspatronen, waarbij het brein slechts één doel heeft: beschermen om te kunnen overleven.
De valkuil is dat er alleen hulp wordt geboden voor datgene wat er aan de buitenkant zichtbaar is. Het kind wordt geholpen om zijn emoties te reguleren, prikkels beter te verwerken of krijgt ondersteuning voor schoolse taken. Vaak krijgen kinderen diagnoses als ADHD, ADD, PDD-NOS, of wordt hun gedragingen weggezet als lastig, niet-begrepen gedrag waar ze wel overheen zullen groeien. Deze kinderen willen wel anders. Ze kunnen het niet. Deze kinderen hebben stress en reageren onder invloed van de reflexen instinctief en intuïtief.
Lezingen en ouderworkshops
Sinds 2012 leid ik professionals op in het anders kijken naar niet begrepen gedrag of niet begrepen fysieke klachten. Ik leer hen hoe je aan de manier van bewegen van het kind kunt zien waar het kind vastloopt, waarom het vastloopt en wat er nodig is om het makkelijker te maken. Ook voor ouders, adoptieouders en pleegouders geef ik lezingen. Waarom? Het is mijn wens dat ouders gaan herkennen en begrijpen wat er speelt bij hun kind. Door dit begrip voelt het kind zich begrepen. Dat geeft rust en ontspanning en vergroot de kans dat ouders en kind samen ontdekken wat er nodig is om het makkelijker te maken.
Deze cursus of lezing geef ik op vraag van verenigingen, stichtingen, bedrijven of overkoepelende organen die een ouderinformatie willen organiseren.
Cursus en lezingen 'de Ik-fabriek', voor ouders
Tijdens een workshop of interactieve lezing krijg je inzicht in
- Waar je kind fysiek of sociaal-emotioneel vastloopt: Wat gebeurt er?
- Waarom je kind doet zoals het doet: Waarom gebeurt het?
- Wat is er nodig om te ondersteunen. Hoe pak je het aan?.
Er worden handvatten en oefeningen meegegeven die direct thuis zijn in te zetten.
Onderwerpen waarover ik spreek zijn:
- Hechting en veiligheid
- Hooggevoeligheid en reflexen
- Woelig en doenig: het vurig gevoelige kind
- Prachtig lastig: over niet begrepen gedrag en reflexen
Lezing voor ouders
Met alle ruimte voor het stellen van vragen. Voor ouders/opvoeders, ouderverenigingen, scholen/ouderavonden.
Meer weten over Reflexintegratie (klik op de link).
Meer lezen over mijn manier van werken? Zie Blog.
Een paar reflexen uitgelegd: